Begeleiden en improviseren/soleren
In deze lessenreeks wordt, in samenspelvorm, de theorie omgezet in de praktijk: je leert melodieën en akkoordenbegeleidingen uit te voeren en werkt aan improvisaties over akkoordenschema’s.
Per les worden een à twee thema’s uit jazz, pop en aanverwante stijlen ingestudeerd. De melodie en de akkoordbegeleidingen worden aangeleerd en dankzij een theoretisch inzicht solo’s op de stukken mogelijk.
Naarmate de lessen verlopen, wordt ingegaan op stukken die voorgesteld worden door de cursisten: zowel ‘eigen’ songs naast bestaande songs kunnen deel uitmaken van het studierepertoire.
De lesinhoud
Van elk stuk worden, op het instrument, de geschikte toonladders en akkoorden (drie- en vierklanken) ingestudeerd. Ook de melodie wordt telkens aangeleerd. Dan gaan we aan de slag met de song/compositie: de melodie wordt gespeeld, gevolgd of ondersteund door akkoordbegeleidingen en vervolgens wordt over het stuk gesoleerd. Tegelijkertijd werken we aan vormleer en creëren we samen een intro, coda etc.”
ICT-toepassingen
Tijdens de lessen wordt regelmatig gebruik gemaakt van audio- en videomateriaal en wordt aandacht besteed aan verschillende ICT-toepassingen zoals het uitwerken van begeleidingen voor de in te studeren songs.
Syllabus
Bij de cursus komt een handboek met een samenvatting van de behandelde items.
De syllabus wordt wekelijks aangevuld met extra tekst en files van de in te studeren stukken. Na elke les wordt dit didactisch materiaal per mail toegestuurd naar de cursisten.
Het modulaire systeem maakt het mogelijk om in te stappen wanneer jouw niveau bereikt wordt:
Module 1: initiërend niveau
Module 2: verdiepend niveau
Module 3: gevorderd niveau
Een ideale voorbereiding voor de Improvisatieworkshops, Jazzcursus en Popweek.
Een overzicht van de vaardigheden die het vormingsaanbod van Halewynstichting vzw beoogt:
Tijdstip: deze groep komt wekelijks samen op donderdagavond van 19.30 – 22 uur
Plaats: Legrellelei 10, 2600 Berchem
Deelnameprijs: € 100 per module (inclusief handouts)
Heb je nog vragen, mail ons!
Is dit niet de cursus die je zoekt, bekijk dan onze andere activiteiten.
september – oktober
agenda: harmonie in de praktijk – module 1 – les 1 t/m 6
Initiërend niveau
Een degelijke theoretische en praktische voorkennis is vereist. De lessenreeks harmonie in de praktijk module 1 kan best als inleiding voor dit pakket gevolgd worden.
We werken vooral aan stukken in eenvoudige toonaarden (C, F en G groot en blues). We leren akkoorden, melodie, toonladders en schema’s te spelen en soleren over deze songs/composities.
Instrumenten:
Vocalisten en alle instrumenten (met uitzondering van drums) zijn welkom, je moet wel telkens je instrument (+ versterker) meebrengen.
Er is plaats voor 2 gitaristen, 2 pianisten, 2 blazers, 1 vocalist en 2 bassisten.
november – december
agenda: harmonie in de praktijk – module 2 – les 1 t/m 6
Verdiepend niveau
Voor deelname aan deze reeks zijn alle drie- en vierklanken gekend. Je weet wat diatonische harmonie inhoudt en bent vertrouwd met het spelen van toonladders en akkoorden. Je kan dit alles toepassen zowel bij het begeleiden als bij het soleren.
We werken verder aan stukken in eenvoudige toonaarden en breiden deze uit met nieuwe toonaarden en toongeslachten. Ook leren we de stukken te transponeren naar meer aangepaste toonladders (bvb. voor zangers). Zowel blues, jazz, pop als andere stijlen komen aan bod. We maken een setlist van alle ingestudeerde stukken en leren een volledige set – met intro, melodie, begeleiding en solo’s en coda – uit te voeren.
Steeds meer kunnen eigen stukken deel uitmaken van het repertoire.
Instrumenten:
Vocalisten en alle instrumenten (met uitzondering van drums) zijn welkom, je moet wel telkens je instrument (+ versterker) meebrengen.
Er is plaats voor 2 gitaristen, 2 pianisten, 4 blazers, 1 vocalist en 2 bassisten.
januari – maart
agenda: harmonie in de praktijk – module 3 – les 1 t/m 6
Gevorderd niveau
Je bent vertrouwd met het spelen van toonladders.
Afhankelijk van het niveau van de deelnemers worden meer gevorderde modules ingericht. Zo kan meer aandacht besteed worden aan riffs, niet-diatonische akkoorden, secundaire dominanten, korte modulaties, kleine tertstoonladders (antiek, harmonisch,), ‘avoid’ noten, modale harmonie etc. Dit alles in samenspraak met de cursisten.
Dit jaar ligt de nadruk op:
- ‘Eigen’ composities op AABA-vorm en Blues
- Standards die op jullie ‘to do’ lijst staan
- Vrije compositievormen
Hierbij gaat extra aandacht naar het uitwerken van je eigen compositie met intro, thema en coda.
Deze lijst kan aangepast of aangevuld worden met voorstellen vanuit de deelnemersgroep.
De groep komt wekelijks samen op donderdag en als afsluiter is er het toonmoment.
Instrumenten:
Vocalisten en alle instrumenten (met uitzondering van drums) zijn welkom, je moet wel telkens je instrument (+ versterker) meebrengen.
Er is plaats voor 2 gitaristen, 2 pianisten, 4 blazers, 1 vocalist en 2 bassisten.
voorjaar
Dit toonmoment is de afsluiter van de lessenreeks Harmonie in de Praktijk.
Tijdens dit concert wordt “live” een selectie van de stukken voorgespeeld die we tijdens het afgelopen jaar bestudeerd hebben.
Heb je nog vragen, mail ons!
Is dit niet de cursus die je zoekt, bekijk dan onze andere activiteiten.