ZOMER 2017
II CURSUS OUDE MUZIEK II
De internationale Cursus Oude Muziek onder leiding van Kaat Weyler, docenten Anna Miklashevich (CH) en Lutz Heiwolt (D) was dit jaar aan zijn 43ste editie toe.
Op het programma muziek uit de tijd van de reformatie en contrareformatie met als titel: ‘Ein neues Lied wir heben an’ naar het bekende lied van Martin Luther.
De keuze van de werken, de verantwoorde wijze van instuderen en de muzikale interesse van de deelnemers lieten toe een zwaar en gevarieerd programma met enthousiasme af te werken.
Het intensief musiceren werd afgelost door ontspanning zoals een boottocht langs de rijen van Brugge en een bezoek aan de Leonardo da Vinci tentoonstelling in het XPO Center Bruges.
De recente traditie om de zondagse misviering in de Sint-Annakerk te Brugge muzikaal op te luisteren leidde er toe dat veel bezoekers terugkeerden voor het slotconcert op vrijdag in dezelfde kerk. Hierbij de link naar het programma.
II ORKESTWEEK – MUZIEKWEEK VOOR JONGEREN II
Onder leiding van Oljana, Kaat en Maarten Weyler werden zowel instrumentale muziekstukken van lang geleden als hedendaagse werken gespeeld en liederen uit heel de wereld in koor uitgevoerd.
Elke ochtend werd gestart met stemvorming om daarna over te gaan tot zingen in koor. Daarna volgt de instrumentale werking: eerst in grote groep en vervolgens met kleinere bezettingen.
Na een 8-tal uren musiceren was het telkens tijd voor ontspanning zoals sport en spel, met een gevarieerd avondprogramma.
Enkele hoogtepunten waren het bezoek aan de SOUND FACTORY (met actief elektronisch musiceren) in het Concertgebouw, het zingen en spelen in meerdere bezettingen – ook met historische instrumenten – en het bezoek aan musea en de stad.
Op het toonmoment, georganiseerd voor ouders, familie en vrienden, speelden de cursisten de ingestudeerde werken voor. Enkele stukken werden begeleid door de docenten en cursisten van de Cursus Oude Muziek, die tegelijkertijd plaatsvond in Spermalie.
De cursus was opnieuw een succes. Met heel wat nieuwe deelnemers, die gelukkig en beladen met een heel nieuw muziekrepertoire naar huis zijn gegaan.
II JAZZCURSUS II
Een 80-tal deelnemers schreven zich in voor deze 49ste editie. Er waren onder de cursisten vele nieuwe gezichten.
Bij de docenten was Dree Peeremans (trombonist) nieuw en er waren enkele tijdelijke vervangers Tim Finoulst (gitaar), Stijn Norga (gitaar) Janos Bruneel (contrabas), Kris Duerinckx (drums) en Toon Van Dionant (drums) die door de cursisten als een grote meerwaarde gezien werden. Zo kregen ze de kans begeleid te worden door docenten met verschillende visies, zoals af te leiden valt uit ingevulde enquêtes:
door variatie werden zaken belicht vanuit verschillende invalshoeken wat zeker helpt om betere inzichten te verwerven. – SUPER! ook heel tof om 3 leraars voor bas te hebben (Nic, Christophe, en 1 dag Janos), met elk eigen accenten en aanpak – Het was fijn om ook even les te hebben van Kris en Toon.
De werkdruk was opnieuw hoog maar uit de evaluaties blijkt wel dat dit binnen de verwachting lag van de deelnemers. De communicatie hieromtrent is dus verbeterd:
hoog maar dat was juist heel fijn! Daardoor heb ik veel geleerd. Het is natuurlijk aan jezelf hoe veel je aan jezelf wilt eisen – Eerder hoog maar dit was te verwachten – Er wordt veel informatie en werk gegeven, maar hoeveel je uiteindelijk doet voelt altijd vrijblijvend. Je kan altijd kiezen om naar de theorieles te gaan, met je combo wat te oefenen, naar een vrije jam of de beginnersjam gaan of zelfs even een uurtje gaan slapen – Intensief, maar ik zou het niet anders willen. Werkdruk vind ik een rare woordkeuze als het gaat over het bijleren in muziekspelen. voor mij is dat allemaal fun – Hoog maar niet te hoog. Er werd met ieders niveau rekening gehouden – er moet veel verwerkt worden op korte tijd, wat het zeer intensief, maar ook zeer interessant maakt – de lat lag hoger dan verwacht maar ik zou dat niet veranderen – Hoog, maar dat mag! Daar komen we voor…
Musiceren is een groepsgebeuren maar van tijd tot tijd een individueel oefenmoment valt te overwegen:
Ik miste per dag een soort ‘studie’-uurtje om alle tips eens rustig uit te proberen. Ook wat extra kleine ruimtes om daar dan alleen te kunnen oefenen – Persoonlijk heb ik nood aan meer “lesvrije” tijd, naar eigen meug in te vullen (oefenen/studie/integratie van wat je hebt geleerd, ontspannen, “me-time”, tijd alleen). Cfr. opmerking hiervoor eigen aan beginners-status (en dan is de theorieles niet “optioneel”, want je moet een minimum aan theorie kennen voor de cursussen overdag) en omdat het bijna ononderbroken “leven in groep” mij veel energie kost – weinig ruimte om eens iets te oefenen. Voor de 2 koorstukken, vond ik dat ze er te snel zijn doorgegaan.
Omdat de jamsessies een belangrijke sociale dynamiek teweeg brengen, willen we ons in de toekomst hiervoor nog meer inzetten:
Een begeleide jam voor beginners en één voor gevorderden.
Een jamset in de bar voorzien zodat daar elke avond vrij kan gejamd worden
Een open jam voor cursisten, oud-cursisten en docenten na het lerarenconcert
Voor sommige muziekliefhebbers zijn werk en een zomercursus moeilijk combineerbaar en is het onmogelijk een week hiervoor vrij te nemen. Daarom introduceerden we dit jaar het inschrijven per dagdeel: enkel instrument, enkel de avondworkshops. Deze formule wordt verder op punt gesteld en zal vanaf nu jaarlijks in het aanbod opgenomen worden.
II POPWEEK II
Voor deze 18de editie schreven zich dit jaar meer dan 60 cursisten in.
De samenstelling van het docentenkorps werd niet gewijzigd. Deze keuze wordt nog steeds geapprecieerd:
[combo] Top. To the point, veel nuttige tips zowel op instrument-technisch als samenspel vlak met aandacht voor sound, balans, muzikaliteit en spelplezier. [instrument] Gevarieerd, praktijkgericht, uitdagend maar wel toegankelijk. – Als je vragen hebt staan de docenten altijd klaar om te helpen. Ook de begeleiding van de combo ging heel vlot! Tot slot, bleef ik ook beide theorielessen (beginner en gevorderd) geboeid door Maarten zijn les. Heel frisse, afwisselende en boeiende lessen. Top gedaan! – We werden goed begeleid en in de juiste richting gestuurd, maar toch was er een groot deel eigen inbreng. – De docenten waren allemaal heel toegankelijk en stonden open voor allerlei vragen of moeilijkheden. Je maakt ook erg veel plezier met je docenten en dit is een groot pluspunt!
Ook tijdens de Popweek ligt de werkdruk hoog, maar dit blijft binnen de verwachtingen. Bijna iedereen vond dat ie voldoende vooruitgang had geboekt. Er werd voldoende ingespeeld op allerlei vragen:
Zeer open ingesteldheid voor vragen – Docenten bleven vragen of je vragen had. 🙂
Zeker uit te werken voor volgende zomer:
Een begeleide jam voor beginners en één voor gevorderden.
Het aanbod voor het inschrijven per dagdeel moet verder uitgewerkt en verbeterd worden.